Een ogenblik geduld a.u.b.

Mentale gezondheid jongeren onder druk: online is overal

door Marielle

De mentale gezondheid van jongeren heeft blijvende aandacht nodig. Dat bleek al uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023. 

Om de cijfers over de mentale gezondheid van jongeren beter te begrijpen, heeft GGD regio Utrecht (GGDrU) verdiepend onderzoek gedaan. We zijn in de data van de Gezondheidsmonitor gedoken én in de leefwereld van tienermeiden. De resultaten laten zien waar kansen liggen om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren.

Verdiepende analyse data Gezondheidsmonitor Jeugd 

Bij het kwantitatieve onderzoek zijn we in de data van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 gedoken om te zien welke risico- en beschermende factoren samenhangen met mentale gezondheid. Uit de data blijkt dat achtergrondkenmerken zoals gender en gezinssamenstelling sterk samenhangen met het hebben van psychische klachten. 

Meisjes hebben een 3 keer hogere kans op psychische klachten dan jongens. En jongeren die zich anders identificeren dan jongen of meisje hebben een 11 keer hogere kans op psychische klachten dan jongens. Bij beide ouders wonen heeft juist een beschermend effect op het hebben van psychische klachten. Uit de analyse naar samenhangende factoren blijkt de mentale gezondheid van jongeren samen te hangen met een mix van zowel individuele factoren als omgevingsfactoren. 

Focusgroepen met tienermeiden 

19 meiden uit verschillende gemeenten in de regio Utrecht deden mee aan het kwalitatieve onderzoek. De meiden waren 14 of 15 jaar, hadden een verschillende achtergrond en opleiding: van vmbo-basis tot havo/vwo. Tijdens focusgroepen zijn de meiden bevraagd over op welke manier sociale aspecten bijdragen aan de mentale gezondheid. Daarbij is gekeken hoe deze sociale aspecten tot uiting komen in de vier domeinen waar meiden zich begeven in hun leven: thuis, school, vrije tijd en online. 

De belangrijkste conclusie is dat opgroeien in een wereld waar de telefoon zo verweven is met elk facet van het leven, iets doet met tienermeiden. Hierdoor hebben meiden behoeften aan empathie, fijne sociale contacten en een veilige haven. 

Samen op weg naar een mentaal gezonde leefwereld 

Aan gemeenten is het advies gegeven om met lokale partners een gezamenlijke ambitie te formuleren. Het credo hierbij is: ‘Versterk de offline wereld en verminder en verbeter de online wereld’. 

Onderzoek samen met de meiden/ jongeren wat ze nodig hebben en betrek hun omgeving daarbij, zoals ouders, docenten en bijvoorbeeld sportcoaches. Betrek ook mensen met verstand van de online wereld. Denk hierbij aan: 

  • Verwijs jongeren naar Jouwggd.nl 
  • Veilige plek voor meiden 
  • Ouderbijeenkomsten 
  • Schoolbeleid voor mediawijsheid 
  • Sluit aan bij bestaande programma’s zoals OKO, JOGG en Gezonde School

Klik hier voor het achtergrondartikel op onze GGDrU website