De mentale gezondheid van jongeren heeft blijvende aandacht nodig. Dat bleek al uit de resultaten van de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023.
Om de cijfers over de mentale gezondheid van jongeren beter te begrijpen, heeft GGD regio Utrecht (GGDrU) verdiepend onderzoek gedaan. We zijn in de data van de Gezondheidsmonitor gedoken én in de leefwereld van tienermeiden. De resultaten laten zien waar kansen liggen om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren.
Slechts de helft van de jongvolwassenen in de regio Utrecht ervaart een goede mentale gezondheid. Eén op de vijf is sterk eenzaam, en 43% voelt zich (heel) vaak gestrest. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2024 waaraan 11.447 jongvolwassenen (16-25 jaar) uit de regio Utrecht aan deelnamen. Op het dashboard jongvolwassenen vindt u alle cijfers.
Jongeren voelen veel druk om te voldoen aan verwachtingen en lopen tegen hun grenzen aan. Ze staan voor veel uitdagingen, maar weten tegelijkertijd heel goed wat ze nodig hebben. Dit blijkt uit verdiepend kwalitatief onderzoek in opdracht van GGDGHOR Nederland onder jongeren waarin de thema’s mentale gezondheid, stress, sociale media, vapen en pesten centraal staan. De resultaten en adviezen staan beschreven in een factsheet en rapport.
Gegevens over inwoneraantallen, vergrijzing, huishoudens, etniciteit, sociaal economische status.
Gegevens over beweging, voeding, alcoholgebruik, roken.
Gegevens over lichamelijke en psychische gezondheid, kwetsbaarheid, dementie.
Gegevens over vaccinatiegraad, jeugdzorg, eerstelijnszorg, mantelzorg.
Gegevens over arbeidsparticipatie, vrijwilligerswerk, lidmaatschap vereniging, sociale weerbaarheid.
Gegevens over leefbaarheid, geluidshinder, luchtkwaliteit, ontmoetingsplekken.
Gegevens over eenzaamheid, pesten, contacten in de buurt, discriminatie, huiselijk geweld.
Gegevens over jeugd en gezin, jongeren, volwassenen, ouderen en kwetsbare groepen.