Een ogenblik geduld a.u.b.

Gemeenteprofiel met cijfers gerelateerd aan programma’s uit het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA)

author: Marielle

Begin 2023 hebben gemeenten, GGDGHOR Nederland, de landelijke overheid en zorgverzekeraars het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) afgesloten. Het GALA zet in op een gezonde generatie in 2040, waarbij het tegengaan van gezondheidsachterstanden één van de belangrijkste speerpunten is. In het akkoord zijn afspraken gemaakt om slim samen te werken aan een gerichte lokale en regionale aanpak van preventie, gezondheid en een sterke sociale basis.

Een gezonde generatie in 2040 met weerbare gezonde mensen

Het hoofddoel van GALA is het bevorderen en behouden van de fysieke en mentale gezondheid vanaf het prille begin. Om de gezonde generatie in 2040 te realiseren, ligt de focus bij de jeugd op meer sporten, gezonde voeding en veel bewegen. Het tegengaan van gezondheidsachterstanden is één van de belangrijkste speerpunten, zeker bij de eerste 1000 dagen van kinderen die opgroeien in een kwetsbare situatie. Naast de focus op kinderen en jongeren richt het akkoord zich op volwassenen en op (het behoud van) de vitaliteit van het toenemend aantal ouderen.

Lokale situatie in beeld

Team onderzoek van de GGD regio Utrecht biedt gemeenten met het ‘gemeenteprofiel GALA’ een globaal beeld van de lokale situatie, met cijfers gerelateerd aan de programma’s uit het Gezond en Actief Leven Akkoord. Het gemeenteprofiel biedt een leidraad om met elkaar het gesprek aan te gaan en te komen tot een integraal plan van aanpak. Meer specifieke data is te vinden op www.ggdatlas.nl