Eenzaamheid (hoog)

19 tot 65 jaar



Indicator


Definitie

Percentage 19-65 jarigen met een hoge eenzaamheidsscore (de Jong-Gierveld > 9).


Meetinstrumenten en bronnen

De indicator is vastgesteld met behulp van een vragenlijst (zowel digitaal als schriftelijk) voor volwassenen (19-65 jaar). De respondenten in deze monitor die eens in de vier jaar wordt gehouden, zijn willekeurig getrokken uit de Basisregistratie Personen (BRP) van elke gemeente. Voor indicator eenzaamheid (hoog) is de landelijke standaardvraagstelling van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Senioren gehanteerd.


Bij deze vraagstelling wordt gebruik gemaakt van de "De Jong Gierveld schaal". Dit is een vragenset bestaande uit onderstaande 11 items over emotionele en sociale eenzaamheid met drie antwoordcategorieën (ja, min of meer, nee). De totaalscore wordt berekend door het aantal antwoorden dat een gevoel van eenzaamheid aangeeft bij elkaar op te tellen. Bij de negatief geformuleerde items (nr 2,3,5,6,9,10) zijn dit de  antwoorden “min of meer” of  “ja”. Voor de positief geformuleerde items (nr 1,4,7,8,11) zijn dit de antwoorden “nee” of  “'min of meer”.



1.      Er is altijd wel iemand in mijn omgeving bij wie ik met mijn dagelijkse probleempjes terecht kan.

2.      Ik mis een echt goede vriend of vriendin.

3.      Ik ervaar een leegte om mij heen.

4.      Er zijn genoeg mensen op wie ik in geval van narigheid kan terugvallen.

5.      Ik mis gezelligheid om mij heen.

6.      Ik vind mijn kring van kennissen te beperkt.

7.      Ik heb veel mensen op wie ik volledig kan vertrouwen.

8.      Er zijn voldoende mensen met wie ik me nauw verbonden voel.

9.      Ik mis mensen om mij heen.

10.  Vaak voel ik me in de steek gelaten.

11.  Wanneer ik daar behoefte aan heb, kan ik altijd bij mijn vrienden terecht.

 


De totale eenzaamheidsscore wordt ingedeeld naar 4 niveaus: niet eenzaam (score 0, 1 of 2), matige eenzaamheid (score 3 t/m 8), sterke eenzaamheid (score 9 of 10) en zeer sterke eenzaamheid (score 11).

Een respondent is dus (zeer) sterk eenzaam bij minimaal 9 ongunstige scores.

 



Beschrijving onderwerp


Achtergrondinformatie

Eenzaamheid is een negatieve situatie, gekenmerkt door gemis en teleurstelling. Wanneer de eigen situatie niet voldoet aan persoonlijke wensen of verwachtingen ten aanzien van relaties, kan men zich eenzaam voelen. Het is een persoonlijke, subjectieve ervaring. Het gaat dan niet alleen om het gevoel weinig contacten te hebben (kwantiteit) maar ook om het ervaren dat de contacten niet bevredigend zijn (kwaliteit). Er zijn twee soorten eenzaamheid:


Een gemis aan sociale relaties hangt samen met een ongezonde leefstijl, psychische ongezondheid en een ongunstiger beloop van ziekten. Meer informatie:
eenzaamheid

 


Vereenzaming raakt aan de kern van het menselijk bestaan en gaat ten koste van het emotionele en  fysieke welbevinden (Uchino, 2006). Niet alleen het welbevinden vermindert, maar op termijn heeft eenzaamheid ook een negatieve invloed op de gezondheid. Eenzaamheid blijkt bij te dragen aan uiteenlopende psychische en fysieke klachten.

 


Risicogroepen

De eenzaamheidsgevoelens nemen met de leeftijd toe en komen iets vaker voor bij mannen. Vrouwen geven echter vaker aan (zeer) ernstig eenzaam te zijn. Mannen ervaren meer sociale eenzaamheid en vrouwen meer emotionele eenzaamheid. Bekende risicogroepen zijn mensen met een beperking en, mensen met gezondheidsproblematiek. Zowel sociale als emotionele eenzaamheid komt bovendien vaker voor bij laagopgeleiden en niet-westerse allochtonen. Andere factoren die een rol spelen bij eenzaamheid zijn een tekort aan financiële middelen en de burgerlijke staat (gescheiden zijn)
(RIVM, 2012).

 


Relatie met gemeentelijk beleid

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor sociaal isolement en eenzaamheid van burgers. Voor gemeenten zijn er tal van mogelijkheden om hier een bijdrage aan te leveren. In de
Handreiking Gezonde Gemeente van het RIVM vindt u handvatten hoe u dit binnen de gemeente vorm en inhoud kunt geven. Een integrale aanpak heeft daarbij de voorkeur. Gedacht kan worden aan initiatieven vanuit het gezondheidsbeleid maar ook vanuit andere gemeentelijke beleidsterreinen, de eerstelijnszorg, de welzijnsstichting en burgerinitiatieven. Het dossier Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid? van Movisie geeft een overzicht van de belangrijkste werkzame factoren, en van veelbelovende aanpakken voor het verminderen van eenzaamheid.